Kultur kan lindra smärta

Visst vet vi det innerst inne, känner det i kroppen, att musik, dans, teater, bildkonst gör att vi mår bra. Och det är ju en gammal kunskap att sinnet svävar en smula efter en konsert eller teaterföreställning. Men nu finns forskning som visar att kulturupplevelser även kan lindra fysisk smärta och stress.

För närvarande pågår forskningsprojektet Kulturpaletten, där kvinnor som lider av utmattning får ta del av olika sorters kulturupplevelser på några vårdcentraler i Stockholmsområdet. Sedan ska projektet ut i hela landet är tanken. Forskaren bakom Kulturpaletten är Eva Bojner Horwitz, verksam vid Uppsala universitet. Jag har intervjuat henne och en kvinna som har deltagit i flera av Evas tidigare forskningsprojekt, Kerstin Scheffer som lever med ständig värk. Båda artiklarna finns i nättidningen Sunt liv.

Du kan läsa intervjun med Kerstin Scheffer här

Och här kan du läsa intervjun med Eva Bojner Horwitz