Konsert med Norrköpings symfoniorkester

Stormen Sven gjorde sitt bästa för att hindra mig från att resa från Stockholm till Norrköping i början av december. I stort sett alla tåg söderut var inställda, men jag lyckades trots allt ta mig till stadens konserthus, De Geerhallen och genomföra min konsertintroduktion. Den amerikanske tonsättaren Charles Ives stod på programmet, liksom musik av Richard Strauss och Antonin Dvorák.

Konserten inleddes med Charles Ives Three places in New England där han gör en musikalisk tolkning av tre olika platser i regionen New England på USA:s östkust.

Därefter blev det musik av den tyske tonsättaren Richard Strauss. Han komponerade under sitt liv två konserter för valthorn och orkester. Den andra skrev han mitt under brinnande världskrig, konsert nr 2 för valthorn. Den brittiske hornisten David Pyatt var solist i Norrköping.

Och kvällen avslutades med den tjeckiske tonsättaren Antonin Dvoráks nionde och sista symfoni, med tillnamnet Från nya världen, som han komponerade i USA. Den rymmer en hel del amerikanska influenser, men där finns också en storslagen, oändligt vacker längtan till den gamla världen – Europa.

En nyfiken publik lyssnade intresserat på det jag berättade och fick mig att definitivt glömma Sven som rasade därute. Tre alerta ungdomar på första bänk gjorde mig glad i sinnet. Och plötsligt upptäckte jag en gammal kollega från min tid på SVT i Norrköping på 1980-talet. Nästa gång ska jag inte bara vinka till dig från scenen Derek! Då hoppas jag att inga stormar tvingar mig att skynda hem, utan att tid finns för både samspråk och musik.