Körsång får oss att må bra

Att sjunga i kör gör oss lugna och ger fysisk träning. När vi sjunger får vi ”duschar” i blodet av goda hormoner som minskar ångest och lindrar smärta. Det vet forskarna i dag. Och alla vi som sjunger i en kör vet dessutom hur roligt det är och vilken stark gemenskap det skänker. 

I Östersund har kommunen erbjudit alla anställda körsång som friskvård och rehabilitering. Intresset har varit mycket stort. Nu sjunger 70 personer i tre olika körer, två friskvårdsgrupper och en grupp för sjukskrivna.

Det är en oas i vardagen, menar en av de anställda och en annan berättar att hon vilar sitt inre när hon sjunger.

Här kan du läsa om satsningen på körsång i Östersund

Och här kan du läsa en intervju med Töres Theorell som forskat om sambandet mellan körsång och hälsa