Det jag gör

Viveca Ringmar i ekostudionRADIO

Jag hoppar ofta in som programledare på Ekot, Sveriges Radio och har även gjort reportage för radio.

TV

Under mitt 35-åriga yrkesliv har jag arbetat mest med TV och gjort en mängd reportage, till exempel i programmet Musikspegeln i Sveriges Television där jag också var programledare. Musikspegeln var ett aktualitetsprogram om jazz, folkmusik, klassisk musik och nutida konstmusik.

Jag har även gjort reportage för kulturmagasinet Nike och i Café Norrköping där jag var programledare på 1980-talet.

På senare år har jag bildberättat i det längre formatet och gjort dokumentärer. ”Musik på liv och död” handlade om den svenska dirigenten Kristofer Wåhlander som har startat en egen symfoniorkester i S:t Petersburg i Ryssland.

En annan dokumentär handlade om plantskolan för unga operasångare, Vadstena-akademien, och ytterligare en om Teaterstudio Lederman, en annorlunda teaterscen i Stockholm, där musiken ofta står i centrum.

I min allra mest personliga dokumentär gjorde jag en resa med min ryskfödda mamma Nadja till hennes barndom i Karelen och Helsingfors. ”Tystare än vattnet, lägre än gräset” var en film om utsatthet och identitet.

I dokumentärserien ”Maten, makten och girigheten” som producerades för Sveriges Television och Utbildningsradion var jag programledare och speaker. Det var en serie om global matförsörjning, befolkningsfrågor, miljö och ekonomi.

SKRIVET

Jag har återkommande skrivuppdrag för bland annat musiktidskriften Opus och nättidningen Sunt liv. Jag skrev ett studiematerial för gymnasieskolan till dokumentärserien ”Maten, makten och girigheten” och jag har haft skrivuppdrag för Teaterhögskolan i Stockholm.

UTBILDNING

Dokumentärserien ”Maten, makten och girigheten” ledde till att jag föreläste om miljöfrågor för Volvokoncernen. Reste från Umeå i norr till Göteborg i väster och pratade miljö, hållbar utveckling, världsbild och vägval. Jag har även undervisat i TV-journalistik på en medieutbildning i Uppsala.

KONFERENCIER

Jag arbetar också som konferencier och moderator. Har till exempel presenterat nyårskonserter i Berwaldhallen i Stockholm, konserter i Norrköpings och Västerås konserthus och flera körkonserter i Linköping.